Pigment Nedir?
Pigment, tüm nesnelerin renklerini oluşturan moleküllerdir. Eski zamanlardan beri nesneleri renklendirmek için bitkiler, hayvanlar ve mineraller kullanılmıştır.
Ekosistemde bulunan tüm varlıklara rengini veren pigment molekülleri, başta güneş olmak üzere bütün ışık kaynaklarıyla etkileşime geçerek enerji alışverişinde bulunur. Renk moleküllerinin harekete geçebilmesi için ışık kaynağına ihtiyaç vardır.
Tekstil, ilaç, gıda, kozmetik, boya, mürekkep, fotoğraf ve kâğıt gibi endüstrilerde yaygın olarak kullanılan Pigmentler, Plastik sektöründe de renklendirici olarak kullanılmaktadır.
Yapılarına göre pigmentler; Organik ve İnorganik olmak üzere ikiye ayrılır. Bu 2 pigment çeşidinin yanı sıra plastikte boyar malzeme olarak kullanılan Solvent Dyes ve Efekt Pigmentler de mevcuttur.
Organik Pigment: Kimyasal yapılarında karbon, hidrojen, azot ve oksijen bulunduran pigmentlerdir. Organik pigmentler mineral bileşenlerden oluşur, toprakta ve kayaçlarda bulunurlar. Üretim prosesi; yıkama, kurutma, toz haline getirme ve bir formülasyon halinde birleştirmeden oluşmaktadır. Yüzyıllardır renklendirme amacıyla kullanılan bu pigment türü parlak ve yüksek boyama gücüne sahip olmasına rağmen ısı ve ışık dayanımı açısından inorganik pigmentlere göre daha zayıftır.
İnorganik Pigment: Bu tip pigmentler adından da anlaşılacağı gibi organik pigmentlerin tam tersi olup, demir içermeyen metallerin oksitleri veya bazı metalde çözünmeyen metal tuzlarından oluşurlar. Bunlar Karbon siyahı ve metal oksitler veya demir, titanyum, baryum, çinko, kadmiyum ve kurşun gibi tuzlardır. İnorganik pigmentler, petrokimya kaynakları veya doğal kaynaklar kullanılarak üretilir. Yüksek renk direnci, ısı ve ışık stabilitesi, opasite, hava ve kimyasal direnç ve alt tabakalara dayanıklılık gibi özelliklere sahiptirler. İnorganik pigmentler, organik pigmentlerden daha dayanıklıdır. Ayrıca mineral bileşikler içerdiklerinden kimyasallara ve güneş ışığına maruz kalmaya daha uzun süre dayanabilirler.
Solvent Dyes: Çözünürlüğü olan boyar maddelerdir. Çözünürlüğü sayesinde doygunluğu yüksek, opak tonların elde edilmesini sağlar. Isı dirençleri, renk dayanımları oldukça iyi ve UV dayanımları yüksektir.
Solvent Dyes ürünlerinin poliolefinler ile olan uyumsuzlukları genel kullanımlarını sınırlandırsa da mühendislik plastiklerinde kullanımları oldukça yaygındır.
Efekt Pigment: Nesneleri renklendirmenin yanı sıra daha çekici kılmak için göz alıcı pırıltıların oluşmasını sağlayan pigmentlerdir. Görünümde oluşan parıltıların temel sebebi kristal yapıları gereği gelen ışığı farklı açılardan yansıtmalarıdır. Plastik sektöründe çoğunlukla Metalik, Sedef, Floresan ve Sim Efekt pigmentleri kullanılmaktadır.